T: 010 - 452 77 43 | E: info@restaurantdetuin.nl

De Historie van de Tuin van de Vier Windstreken

De Tuin is vanwege haar waanzinnige ligging één van de mooiste plekjes in Rotterdam. Aan de rand van het prachtige Kralingse Bos en direct gelegen aan de minstens zo mooie Kralingse Plas. Gevestigd in een statig herenhuis uit 1867 met aan weerszijde de historische plasmolens: “De Lelie” en “De Ster”. En juist deze twee molens hebben aan de basis gestaan van wat nu De Tuin is.

 

Het is 1796 als de gebroeders Hioolen De Lelie aankopen. Deze aankoop betekent het begin van ruim 150 jaar winstgevende snuiftabak fabricage en specerijenmaalderij in Kralingen. In 1840 laten de broers een nieuwe molen bouwen: De Ster. Het gaat dusdanig goed met de zaken dat de heren ook een echte “directeurswoning” willen betrekken. In 1867 besluiten zij daarom, tussen de twee molens, een pand te laten bouwen. De Tuin was geboren! Van enige horeca–activiteiten is in die tijd echter geen sprake. Die beginnen volgens een oud molenaar, zo rond 1930 als de familie de Waal zich in de woning heeft gevestigd. Het gezin woont boven in het pand. Beneden achter de veranda kunnen voorbijgangers, vooral dames en heren te paard, diverse versnaperingen krijgen. De zaken gingen goed, want maneges bestonden nog niet en ergens anders konden de dames en heren niet terecht.

Na de oorlog worden huis en horeca overgenomen door een echte horecaman uit Rotterdam. Deze laat, om de zitcapaciteit te vergroten, de veranda overdekken tot een heuse serre.

In het jaar 1998 nemen Herman Vaanholt en Hendrik van der Wijck het restaurant over. Heel horeca Rotterdam lag op de loer. Maar de heren waren op het juiste moment op de juiste plek. Al een paar maanden na de aankoop liggen er plannen voor een verbouwing. Dat deze verbouwing vervolgens nog een aantal jaar op zich liet wachten, was vooral te danken aan de enorme populariteit van De Tuin. Maar op den duur kon de verbouwing niet uitblijven. Het pand kon de capaciteit niet meer aan en veel was verouderd. Op 6 september 2006 sluit De Tuin daarom voor tien maanden haar deuren voor een grootscheepse verbouwing. En “grootscheeps” is inderdaad het woord. Er is geen plek in het gebouw die niet is aangepakt. En dat terwijl alles in haar waarde is gelaten. De meest opvallende items na de verbouwing zijn: de vijftig meter lange steiger, die bij de hoofdingang begint om in de Kralingse Plas te eindigen, en de rode mozaïekwand die de nieuwe serre haar kleur geeft. Maar ook het prachtig gerenoveerde buitenterras met “zeecontainer-buitenbar” en de geavanceerde nieuwe keuken springen direct in het oog. Wat niet is veranderd is de blijvende “drive” om te vernieuwen. Want ook in 2009 en 2010 blijft De Tuin innoveren. Wat na de verbouwing ook niet is veranderd, is dat de laagdrempelige sfeer gehandhaafd is. Iedereen voelt zich welkom bij De Tuin. Van huwelijksfeest tot diner en van bedrijfspresentatie tot barbecue; alles is mogelijk voor iedereen. We zien ook u daarom graag weer verschijnen bij ons!